De'ale scolii

Deseurile electronice depozitate in gropile din vestul Africii otravesc solul si imbolnavesc mii de oameni

75% din computerele vechi din Europa si USA sunt trimise in Africa, India si China ca ajutoare de dezvoltare sau ca marfa second hand. Deseurile electronice depozitate in gropile din vestul Africii otravesc solul si imbolnavesc mii de oameni.


In cartierul situat in apropierea celei mai mari gropi de deseuri electronice din vestul Africii, in Accra, traiesc peste trei mii de oameni. "La gropile de deseuri electronice din Accra (Ghana) am recoltat probe de sol in care am depistat nenumarate substante toxice care provin din lucrurile depozitate acolo. Rezidurile toxice din aparate electronice vor continua sa umple gropile de gunoi pana cand producatorii vor fi decis la unison sa nu mai foloseasca aceste componente infabricarea computerelor"spune Martin Hojsik, reprezentant al organizatiei Greenpeace International.

75% din computerele casate in Europa si SUA sunt trimise in China, India sau vestul Africii ca "ajutoare de dezvoltare" sau "calculatoare la mana a doua". Multi copii si adolescenti castiga bani muncind la dezasamblarea si arderea computerelor vechi, inculsiv cei din Accra. Printre deseuri care ard si nori de fum toxic acestia fac bucati calculatoarele lovindu-le cu pietre sau chiar cu mainile goale si recupereaza componentele din cupru pe care le vand contra unor sume foarte mici. Dupa aceea dau foc aparaturii ramase. "Zilnic mergem cate 20km pana in oras sa ridicam aparatura sau metale vechi. Afara sunt circa 40 grade", afirma un om in varsta de 19 ani. "Apoi le dam foc la groapa de deseuri. E o munca grea mai ales ca stam ore in sir in fum. Uneori ma dor toate: mainile, picioarele, gatul, plamanii... Cred ca nu apuc sa traiesc pana la 40 de ani", adauga el. Pentru munca prestata tanarul primeste intre unu si doi Euro pe zi.

"Cand am inceput eram 15 persoane. Acum, in zona, traiesc peste trei mii de oameni", povesteşte Iddrisu Shayabu, barbatul care s-a numarat printre primii africani care au inceput sa recupereze cupru din computerele de la groapa de deaeuri Barbtul are acum 57 de ani."Oamenii de aici habar nu au cat de periculoasa este aceasta activitate. Substantele toxice rezultate in urma dezasamblarii aparaturii electronice cauzeaza cancer sau dauneaza copiilor aflati in burta mamei. Astfel se nasc multi copii cu dizabilitati, dar oamenii de unde sa atie toate astea? Ei incearca numai sa munceasca pentru a putea supravietui.", spune Emmanuel Dogbevi care lupta de ani de zile impotriva depozitarii computerelor vechi in Africa.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit