De'ale scolii

Aborigeni

Termenul de "aborigen" este folosit pentru a descrie bastinasi ai oricarei tari. Bastinasii Australiei au ajuns sa fie cunoscuti ca aborigeni. Aborigenii au ajuns in Australia din Asia de Sud-Est. Ei traieau in grupuri nomade, calatorind pe teritoriul propriu, vanand cu sulite si bumeranguri, pescuind din canoe si culegand fructe si legume. Ei nu aveau o scriere proprie, dar au transmis cunostiinte valoroase pe cale orala si prin cantece.



La sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand englezii s-au stabilit in Australia, traiau acolo mai mult de 300.000 de aborigeni. Multi dintre ei au fost omorati de catre invadatori sau alungati de pe pamanturile lor. Pe la mijlocul anilor '90, populatia aborigena a scazut pana la 45.000. Astazi , populatia a crescut la peste 250.000, iar din anul 1960 guvernul a inceput sa le recunoasca dreptul la pamant.



Aborigenii traditionali traiau sub cerul liber sau in adaposturi din crengi si scoarta de copac. Ei purtau ornamente si materiale in jurul taliei sau haine din piele de cangur, pe o mica parte, nepictata, a corpului. Astazi, un mic numar de aborigeni mai traiesc ca stramosii lor, majoritatea mutandu-se in orase. Aborigenii australieni au una dintre cele mai vechi traditii din lume.

Arta este reprezentata de portretele religioase, pictate in pesteri si pe scoarta de copac, sau de cantece si poezii. In ziua de astazi unii artistii aborigeni traiesc din vanzarea picturilor cu pigmenti naturali si carbuni. Muzica lor se canta la didgeridoo (bucium) si la doua piese care se ciocnesc, bumeranguri traditionale. Instrumentul didgeridoo este facut din eucalipt si masoara 145 de centimetri lungime. Un cantaret acompaniat de un instrument numit "didgeridoo" povesteste intamplari reale prin intermediul cantecelor si al poeziilor.
Piesele din scoarta de copac sunt pictate cu insemnele tribului Napaljarri, care se afla in nordul Australiei. Initial au existat aproape 500 de triburi aborigene, fiecare cu propriul teritoriu si cu o limba proprie complexa. Ei au avut in total mai mult de 300 de dialecte diferite iar astazi mai exista 50.

Ritualurile joaca un rol important in credintele aborigenilor, iar pictarea corpului face parte din majoritatea ritualurilor lor. Credintele lor sunt bazate pe pamant; ele includ ideea eternitatii, numita "timpul visarii", o lume fara inceput si fara sfarsit. In timpul visarii stramosii, spiritele intrupate in munti, rauri, plante, animale si oameni, pot fi contactati.



5 comments:

Anonim spunea...

mama!!!!!!! baiii sa mor yo daca astia nu's ciudati rau ! pe bune serioase si fara misto

Anonim spunea...

Ce cullllll MS

Anonim spunea...

mata baiii/ia auzi la el,sa mor yo.esti varza ma nene./aborigeni bafta lorsuteti finte umane zau/iacoiucutava/ba pa

Anonim spunea...

wow...tare ms

Anonim spunea...

Comentati ca niste curve!si daca ar fi folosit cuvantul ,,profund,,va zbura gandul la penetrari! Vai de voi,generatie de bulangii!

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit