De'ale scolii

Transportul

Transportul este mijlocul de a deplasa oameni, animale sau bunuri dintr-un loc in altul. Acesta poate fi terestru, marin, aerian sau spatial. Pentru a calatori sau a transporta marfuri, oamenii au avut intotdeauna nevoie de transport. De aceea, primele civilizatii s-au dezvoltat de-a lungul raurilor. Oamenii au inceput sa calareasca pe spatele cailor si au folosit animale de povara pentru a transporta bunurile.


Comertul pe apa
Pe masura dezvoltarii civilizatiilor a crescut si necesitatea transportului. Orice centru comercial din apropierea apei a construit un port si a inceput sa trimita spre alte centre comerciale marfurile grele cu ajutorul barcilor. Au devenit importante si vehiculele cu roti. Dar putine drumuri erau suficient de rezistente pentru a suporta carute incarcate din plin. De aceea pana in secolul IX transportul pe apa cu diverse tipuri de ambarcatiuni si slepuri s-a dezvoltat mult mai rapid decat transportul terestru.



Locomotivele cu aburi

La sfarsitul secolului al XVIII- lea a fost inventat primul motor cu aburi. Aceasta a dus la realizarea vaporului cu aburi si in 1820 la realizarea transportului pe calea ferata. In anul 1928, Scotianul Zburator, din Marea Britanie, a facut cea mai lunga calatorie non-stop, de la Londra la Edinburgh. El este totodata primul tren cu carbuni care a atins viteza de 160 de km/h. Caile ferate au avut un succes atat de mare incat in scurt timp au scos din circuitul afacerilor canalele interioare. Vapoarele cu aburi mai mari si mai rapide transportau mai multi pasageri si bunuri peste oceane.


Transportul rutier

Drumurile au devenit rapid cele mai utile cai de transport. La inceput putini oameni si-au permis sa aiba o masina personala, dar in 1920 au inceput sa fie produse in serie automobilele ieftine si camioanele grele au devenit mult mai eficiente. In 1950, transortul rutier a preluat o mare parte a afacerilor care se desfasurau anterior pe caile ferate, iar transportul aerian cu avioane mari, avand motoare cu reactie au atras pasagerii vapoarelor transoceanice, prea scumpe.



Transportul naval de marfa

Astazi cele mai scurte distante pentru transportul persoanelor sau marfurilor sunt drumurile iar transporturile pe distante lungi se desfasoara pe calea aerului sau pe mare. Grelele incarcaturi cargo sunt transportate de cele mai multe ori pe calea transportului naval de marfuri, care consta in vase cargo, special construite, ca petrolierele, vapoarele pentru transport de marfuri voluminoase si vapoarele container.


Moartea cailor ferate
Dezvoltarea traficului aerian a dus la reducerea in multe tari a traficului feroviar in transportul oamenilor intre centrele urbane. Avioanele cu reactie moderne pot transporta pana la 500 de pasageri si pot zbura in julru lumii, in mai putin de trei zile. Dezvoltarea sistemelor de trenuri subterane in multe orase mari a contribuit la preluarea unei parti a traficului urban, cu autobuze sau tramvaie reducand poluarea. Bicicleta este unul dintre cele mai eficiente mijloace de transport pe distante scurte si nu polueaza mediul inconjurator.

Evolutia transportului
Primii calatorii trebuiau sa isi care sau sa isi tarasca dupa ei lucrurile. Apoi, ei au inceput sa antreneze animale pentru transport. In jurul anului 3500 i. Hr., sumerienii au inceput sa foloseasca carele cu roti. Incepand cu acea perioada, de-a lungul a mii de ani, oamenii au folosit tot felul de trasuri sau carute trase de animale. Oricum, o perioada lunga de timp nu au existat drumuri. De la inventarea automobilului s-a construit o vasta retea de drumuri si sosele, care strabat tarile lumii. (imaginea de mai jos)


1 comments:

Anonim spunea...

interesant articol :)

off: vezi ca ai scris "..aniamle" :)

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit