De'ale scolii

Strutul (I)

Strutul este cea mai mare pasare din lume. Un strut are o greutate de peste 150 Kg si poate atinge chiar si 2.5 metri. Desi are aripi, nu poate zbura din cauza greutatii foarte mari. Ochiul unui strut cantareste 1.5 Kg. Oul unui strut este de doua ori mai mare decat creierul lui. Un mascul are in mod normal mai mult de o partenera. Ei pot avea, in general, 3 pana la 5 femele.


Astazi, exista trei specii de struti, nici una nu este pe cale de disparitie: strutul african (traieste in zonele desertice din centrul Africii), strutul nandu (este mai inchis la culoare si traieste in America de Sud) si emu, numit si strutul australian (mai mic decat cel african si fara creasta). Cu exceptia strutului african, celelalte specii sunt domesticite si crescute in ferme.

Un cuib este folosit de mai multe femele pentru a depune ouale. Fiecare femela poate depune pana la 60 de oua anual si, in cazul umplerii cuibului, femela rostogoleste afara o parte din oua. Totusi, desi depun ouale la comun, fiecare femela isi recunoaste propriile oua si nu va arunca afara din cuib ouale altei femele. Totodata femela cloceste ouale in timpul zilei iar masculul noaptea.

Stiati ca de fapt, strutul nu isi baga capul in nisip? Acesta este un mit foarte stiut de oameni dar, totodata, fals care poate proveni din obiceiul strutului de a se ascunde de pradatori in tufisuri (cu gatul aproape de sol).

Sursa: Wikipedia

1 comments:

Anonim spunea...

Poti sa imbunatatesti si la Wikipedia romana, pagina Strut.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit