De'ale scolii

Evolutia gadget-urilor

1. Televizorul

Televizorul este una din cele mai importante inventii, fiind un obiect de care multi dintre noi, chiar si cei mai in varsta nu s-ar putea desparti. A aparut prin 1920 si a devenit cel mai folosit “aparat” (sa spunem) de la casa omului. In 1990 televizoarele erau foarte mari, cantarind vreo 80 de kg si avand diagonala de 80 cm si folosind tehnologia cu tub (CRT). In zilele noastre, la moda sunt televizoarele cu Plasma, LCD, DLP sau OLED care cantaresc maxim 20 kg, sunt groase de 3 cm si au diagonale de pana la 200 cm.

2. Laptopul

Laptopul reprezinta o alta inventie tehnologica, devenind din ce in ce mai practic. In anul 1996 laptopurile reprezentau doar 17% din computerele vandute. Din 2009 se prezice ca acest procent va depasi 50%. Aceste computere portabile au aparut odata cu avansarea PC-urilor, iar prin anii ‘90 erau foarte mari, grele, cu aspect ciudat si puteau afisa maxim 256 de culori. Bineinteles insa ca au evoluat foarte mult pana in zilele noastre, devenind mult mai performante si cu un aspect placut, fiind subtiri si usoare, foarte usor de carat.

3. Telefonul mobil

Telefonul mobil este unul din lucrurile indispensabile omului. Aproape toata populatia globului detine un telefon mobil, in ultima vreme chiar si copiii. Insa, in anii ‘80-’90, telefoanele mobile nu erau prea accesibile, fiind scumpe si cu tarife mari. Pe langa aceastea, erau practic niste “caramizi” uriase, mai mari decat telefoanele fixe si de dimensiunea unei sticle de 1 L. In zilele noastre, nu numai ca marimea lor a scazut dramatic, ele ajungand la cateva zeci de grame, dar si ele au devenit foarte performante, cu posibilitati multimedia foarte avansate.

4. Muzica

Muzica este unul din lucrurile pe care le stim de cand ne-am nascut si exista din cele mai vechi timpuri. Oamenii insa au reusit s-o inregistreze mai tarziu. Prin anii ‘70 au aparut discurile, in ‘80 asa-zisele “8 piste” si in ‘90 casetele. Odata cu comercializarea casetelor a avut loc o explozie in industria muzicala, devenind foarte populare. Apoi au aparut CD-urile care au impins industria muzicala in secolul 21. Insa statisticile spun ca in ziua de azi din ce in ce mai putini oameni folosesc CD Player-ele sau cele pe caseta, majoritatea ascultand muzica pe PC, MP3 Player sau chiar pe telefonul mobil.

5. Imprimanta

Imprimanta este probabil una din cele mai utile inventii, pentru care ar trebui sa fim extrem de multumitori. In anii ‘80 - ‘90 ne bazam pe imprimanta cu ace, care facea un zgomot foarte deranjant si lista extrem de incet si avea performante scazute: doar alb-negru si se limita la text si grafica simpla. In zilele noastre performanta imprimantelor este incredibila cu o calitate a textului dar mai ales a imaginilor si fotografiilor foarte buna.

6. Robotul

Robotul a fost inventia care a ajutat cel mai mult in cercetare in ultimii ani. Idea acestei inventii a fost prezentata mai mult ca un SF (Science Fiction) de adormit copii. De la “Lost in Space” la “Terminator” robotii au fost prezentati in diverse forme si au fost dintotdeauna un vis al omenirii. In anul 2005 Honda a debutat cu robotul ASIMO, unul dintre primii roboti antrimorfi cu un asa nivel de inteligenta artificiala incat sa fie functional intr-un mediu domestic.

7. Masina electrica

Sursele de energie si sanatatea mediului au fost niste subiecte foarte importante in ultima vreme, insa idea masinilor electrice este mai veche. GM a lansat prima masina electrica in anul 1999 numita EV1, dar a fost intampinata cu neincredere si scepticism, pentru ca multora le era greu sa treaca de la benzina / motorina la curent electric. Astazi exista foarte multe tipuri de vehicule hibrid foarte reusiste care ne ajuta sa trecem usor, usor la aceasta tehnologie.

8. Console pentru jocuri

Jocurile video sunt una din cele mai populare metode de recreere in ziua de azi. Desi initial erau considerate jucarii pentru copii, au reusit sa-si castige un loc important in cultura, aproape la nivelul industriei filmelor. Una din primele console a fost Atari 2600, care apoi a dus la aparitia lui Nintendo Entertainment System (8 biti) si apoi a generatiilor mai recente: Super NEST (16 biti), Nintendo 64 (64 biti) si Sony Playstation (128 biti). Odata cu aparitia Playstation 2 si Xbox s-a facut o trecere importanta, mai ales dupa lansarea Playstation 3, Xbox 360 si Nintendo Wii, care sunt dotate cu tehnologii foarte avansate si reprezinta adevarate sisteme multimedia incluzand posibilitatea de a juca online.

9. GPS

Pozitionarea globala este un sistem existent de multi ani si folosit predominant in armata. Astazi GPS-ul a fost adaptat pentru consumatori ca un sistem de navigare. Daca in trecut era folosit pentru a localiza unitati militare pe teritorii straine ca parte a campaniilor militare, astazi se afla in bordul masinilor noastre pentru a ne ghida catre locul in care dorim sa ajungem.

10. Memoria Flash

In anii ‘90 nu era asa de usor sa te plimbi cu informatii electronice dupa tine. In cele mai fericite cazuri ne bazam pe dischete de 1-2 MB sau discurile cu arhive de 100 MB, care erau fragile in format ZIP. Apoi am reusit sa scriem date pe CD-uri, insa si acestea erau destul de fragile, putand fi usor zgariate sau sparte. Aparitia tehnologiei USB a dus “plimbatul cu informatii electronice” la un nou nivel. La inceput aveau memorii mici de 32 si respectiv 256 MB, dar astazi stick-urile de 1 sau 2 GB sunt extrem de ieftine si mult mai rapide ca viteza de transfer.


1 comments:

Anonim spunea...

Chiar ca s-au schimbat multe lucruri de-a lungul anilor.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit