Pentru ca plantelor de interior sa le mearga bine iarna, e bine sa li se ofere conditii de mediu cat mai apropiate de mediul lor de origine. Asa incat, chiar daca nu veti reusi 100% sa indepliniti aceste cerinte, e bine sa cunoasteti preferintele fiecareia dintre plantele dumneavoastra. Lumina si apa sunt de departe cele mai importante cerinte pentru ca plantele sa fie sanatoase, insa temperatura si umiditatea, de asemenea, le afecteaza drastic.
Specialistii atrag atentia ca plantele de interior, pe masura ce cresc, se vor "simti" mai bine in ghivece mai mari. De aceea, este bine ca ele sa fie mutate periodic. In caz contrar, vor creste mai greu si, la un moment dat, chiar se vor usca. Sunt si exceptii: In categoria plantelor carora mutarea in alte ghivece nu le face bine intra cele cu radacini prea mici sau prea delicate pentru a fi mutate mereu, cum sunt begoniile.
Lumina este un factor extrem de important in cresterea plantelor. Ca o regula generala, cele mai multe plante la ghiveci se dezvolta bine la lumina, dar nu la soare direct. Insa conditiile de lumina sub care plantele se dezvolta bine variaza in functie de specie. Lipsa de lumina poate fi suplinita printrun aport de lumina artificiala. Multe plante se dezvolta bine si sub lumina fluorescenta, dar, in acest caz, neonul trebuie sa fie plasat aproape (la cativa cm) de planta pentru ca aceasta sa se dezvolte bine. Exista anumite semne care indica faptul ca plantele primesc prea multa sau prea putina lumina. Cele care sufera de lipsa luminii au, de regula, ramuri lungi si subtiri, frunze anormal de mici sau de culoare galbuie. Plantele care primesc prea multa lumina pot avea frunzele decolorate si arse. Ele pot lua, de asemenea, o culoare pal galbuie.
Reguli pentru ingrijirea plantelor de casa!
1. In primul rand nu amplasati plantele langa calorifere sau alte surse de caldura. Temperatura optima pentru acestea este intre 18-25 de grade Celsius insa, apropierea prea mare de o sursa de caldura le poate provoca moartea.
2. Toate soiurile de plante iubesc umiditatea. In interiorul casei, din cauza surselor de caldura, avem un aer foarte uscat care nu le prieste deloc plantelor. Asa ca trebuie sa avem, in permanenta, un vas cu apa in apropierea caloriferelor sau a sobei. Prin evaporarea apei vom avea umiditatea necesara pentru cresterea plantelor.
3. Indiferent unde amplasati ghivecele acestea nu trebuie sa fie inghesuite. Cu cat spatiul este mai aerisit cu atat plantele se vor dezvolta mai armonios si mai echilibrat.
Sursa: aici si aici.
„Weisheit und Bescheidenheit“ – Manmohan Singh gestorben
Acum 43 de minute
0 comments:
Trimiteți un comentariu