De'ale scolii

Scoala in Germania

Structura scolii in Germania difera de la land la land. Poate sa difere destul de mult. Eu descriu aici doar partea de baza:

1. Scoala primara (Grundschule) - Este obligatorie si dureaza intre 4 si 6 ani. (In Berlin si landul Brandenburg sunt clasele 1-6). Dupa absolvirea scolii primare un elev poate candida la una din urmatoarele scoli secundare:
2. 1. Hauptschule - poate fi urmata de orice elev care a absolvit scoala primara. Nu e nevoie sa ai note prea bune. Este indicata pentru elevii care au inclinatii practice (orientata pe meserii). Dureaza 4 sau 5 ani (ajungi sa faci 9 sau 10 ani de scoala). Se incheie cu un certificat de studii secundare (Hauptschulabschluss). Poti sa te inscrii la Abitur(bacalaureat) dar de obicei sansele sa-l iei sunt minimale.
2.2. Realschule - este asemanatoare cu Hauptschule. Dureaza pana in clasa a X a si se incheie cu un certificat de studii secundare (Realschulabschluss). Cerintele sunt mai ridicate decat la Hauptschule. Sansele de a lua Abitur-ul sunt mai mari.
2.3. Gymnasium - poate fi urmat de elevii cu note foarte bune la scoala primara. orientativ trebuie sa ai suma notelor la Germana, Matematica si Engleza mai mica decat 7 (de exemplu Germana 2, Matematica 2, Engleza 2). Este orientat catre stiinte si mai putin catre meserii. Ofera cele mai mari sanse de a absolvi Abitur-ul. Dureaza 5 sau 6 ani (ajungi sa faci 12 sau 13 ani de scoala). Ultimii 2-3 ani (incepand cu clasa a XI a) sunt ani de pregatire pentru Abitur. Acesti ani se organizeaza pe sistem de cursuri (cam ca la universitate).





Numai cei care trec Abitur-ul pot participa la selectiile pentru Universität (universitate) si Fachhochschule (o scoala alternativa la univeritate mai mult orientata spre practica).

4 comments:

Anonim spunea...

Interesant! Peste tot sunt diferite sisteme. Ne-a zis si noua profesoara de germana ca fiecare land are autonomie, alte reguli, alt sistem...

Anonim spunea...

va rog sami spuneti si mie daca stiti unde se afla scoala primara an radolfzell? ast rasp bionela33@yahoo.com va multumesc

Alexandru Giurca spunea...

Sunt doua localitati cu numele acesta:
Radolfzell am Bodensee

Radolfzeller Münster

Poate ca este in una dintre ele.

Anonim spunea...

sunt pe cls 8...si o sa ma mut dupa ce termin 8,in germania,munchen....cum ii acolo cu scoala?se face ca la noi,liceu? va rog ajutatima id : stephanie_kiss2000

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit