De'ale scolii

Imbracamintea antica si medievala

Articolele de imbracaminte erau foarte scumpe in lumea antica si medievala, pentru ca se lucrau foarte greu (nu existau tesatorii mecanice). De aceea moda in acea perioada a avut foarte putine modificari. Cele mai multe persoane aveau doar un singur set de imbracaminte. Cei mai multi copii nu au avut nici un fel de haine si umblau goi.

In Epoca de Piatra a fost facuta imbracaminte din piele sau blana, sau tesatura de ierburi.

Din Epoca Bronzului, oamenii au invaaat sa roteasca fire pe un ax si sa teasa panza din fire pe gherghef. Desi multe haine au fost inca facute din piele sau din blana au aparut si tesaturile facute din lana (de la ovine) sau din panza (de la inul de plante) sau bumbac. Unii oameni bogati purtau haine de matase.

In Evul Mediu, oamenii au inventat razbgoiul de tesut care producea tesatura de 4 ori mai repede. Hainele au devenit mai putin costisitoare decat inainte dar inca, cei maim multi oameni aveau doar un set sau maxim doua de haine.

In jurul Mediteranei, in Egipt, Africa de Nord, Grecia si in Imperiul Roman, oamenii au putrat in cea mai mare parte tunici din tesatura de lana (ca un mare tricou). Femeile aveau tunici mai lungi iar barbatii mai scurte. In perioadele mai reci purtau o mantie de lana peste aceasta tunica. In Europa de Nord oamenii purtau pantaloni de lana sub tunica.

In Asia de Vest, tunicile si pantalonii au fost, de asemenea destul de comune, dar acestea au fost facute din panza, si apoi, in perioada islamica oamenii au inceput sa foloseasca mai mult matase si bumbac.

In China, oamenii purtau deasemenea tunici si pantaloni dar materialul folosit era in special canepa si matase, si mai tarziu din bumbac.


10 comments:

Anonim spunea...

Excelent! nu am gasit aceste informatii nicaieri pana acum!

Anonim spunea...

Multumesc :X aveam nevoie tot pentru istorie

Anonim spunea...

mersi mersi din nou mersi ca aveam nevoie

Anonim spunea...

interesant

Anonim spunea...

Ms mult pt informatii chiar mai salvat...

Anonim spunea...

interesante haine purtau

Anonim spunea...

interesante informatii

Anonim spunea...

ms ms ms imi erau vitale aceste inf ms inca odata

Anonim spunea...

Stie cineva ceva despre calcarea materialelor textile ??

Anonim spunea...

mersiiii imi trebuiau aceste informatii. pana acum nu le-am gasit, doar acum pe siteul acesta.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit