De'ale scolii

Istoria fotbalului

Prima dovada istorica care atesta jocul cu mingea se afla in cronicile engleze din anul 1175. In Franta, in sec. XIV se practica ceva asemanator si anume jocul «La soule», iar in Italia «Il giuoco del calcio» (joc cu piciorul).

In anul 1602 in Anglia apar, in cartea Surwey of Cornwall, primele detalii asupra acestui joc sportiv. In perioada respectiva se practicau doua feluri de jocuri cu mingea: Hurling at gooles si Hurling over country. Incepand din sec. XVIII, in orasul Rugby elevii incep sa practice, dupa reguli bine definite, rugbyul de astazi, iar la scolile Chartenhanse si Westminster, jucatorii erau obligati de alte reguli sa conduca mingea cu piciorul; ceea ce a dus la o noua denumire a jocului: Dribling game, stramosul fotbalului de azi.

In anul 1904 a fost creata Federatia Internationala de Fotbal, F.I.FA., care aduce o serie de modificari in regulile de desfasurare a acestui joc. In 1930 F.I.F.A. a initial organizarea campionatului mondial; a carei prima editie s-a desfasurat in Uruguay.

In Romania jocul de fotbal a inceput sa se practice din anul 1903, iar in 1905 s-a constituit primul club de fotbal - Olimpia si in 1909 ia fiinta a doua echipa din Bucuresti cu denumirea de F.C. Colentina. Primul meci international se desfasoara in 1911, romanii avand ca adversari echipa Galatasaray din Constantinopol.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit