De'ale scolii

Padurea

Padurile sunt suprafete mari de pamant, acoperite in mare parte de arbori si alte plante. Astazi, ele ocupa aproape 30% din suprafata uscata a Pamantului. Cele trei tipuri principale de paduri sunt: cele de conifere (boreale), cele de foioase si cele dese si padurile tropicale. Multe paduri sunt o combinatie de conifere si foioase.

Padurile de conifere

Se gasesc in regiunile reci din nordul Canadei, Europei(Finlanda, Norvegia...) si Asiei (Rusia) si sunt constituite din molizi, brazi si pini. Acesti arbori sunt mereu verzi (nu isi pierd frunzele iarna) si semintele lor sunt in conuri. In aceste paduri traiesc foarte multe mamifere cum ar fi ursul, cerbul sau caprioara, dar si veverita, si samurul.



Padurile de foioase

Regiunea temperata din Statele Unite ale Americii si Europei are veri calde, ierni blande si ploua in tot cursul in tot cursul anului. Aici, padurile de stejari, de artari si de fagisunt de foioase, ceea ce inseamna ca isi pierd frunzele toamna. In aceste paduri traiesc mamifere precum: lupul, vulpea, veverita, pisica salbatica, dar si pasari precum: cucul, ciocănitoarea sisticletele. In padurile de foioase, frunzele cazute formeaza un covor pe pamant, care hraneste plantele noi.

Tropicele

In regiunile fierbinti si mereu umede ale tropicelor cresc paduri tropicale dese de tek, abanos, lemn de trandafir, mahon si alti arbori vesnic verzi. De multe ori arborii cresc atat de apropiati , incat lumina nu poate ajunge la sol. Alte regiuni cu clima calda si umeda au zone de paduri de foioase si savane - zone cu ierburi inalte si cu arbori rari.



Viata padurii

Cea mai inalta zona a unei paduri este formata din varfurile arborilor si se numeste coronament. Sub ea se afla arbori mai mici si apoi tufele. Cel mai jos se afla iarba, florile si buruienile, pe urma sunt muschii si ciupercile, pe solul padurii. Pe langa animalele mari, de exemplu, caprioarele sau veveritele, sunt si mii de alte creaturi care traiesc sub frunze si in solul padurii (imaginea de mai jos)

De ce avem nevoie de paduri

Padurile ne ofera foarte multe lucruri. Ele ofera hrana si adapost pentru animale si improspateaza atmosfera transformand CO2 (dioxid de carbon) in O2 (oxigen). Lemnul padurilor este folosit pentru foc, la incalzire sau gatit . Se face comert cu produsele padurilor: lemn moale (de conifere), folosit pentru constructii si hartie, si lemn tare (de foioase), folosit la mobla. Alte produse sunt: fructe, alune si condimente, uleiuri si rasini, cauciuc si alte substante farmaceutice.



Cateva informatii interesante despre padure
  • Inainte ca padurile sa fie taiate pentru ase construi ferme si orase, ele au acoperit aproape 60% din suprafata uscatului.
  • 25% din paduri sunt boreale (de conifere), 21% temperate si 54% tropicale.
  • Unele paduri tropicale au mai mult de 150 de arbori diferiti pe 100 m².
  • In Statele Unite, doar 5% din padurile originale au mai ramas.

1 comments:

Anonim spunea...

Superb! Bravisimo!! ;))

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit