De'ale scolii

Diferenta dintre carte si film

Diferenţa dintre carte si film este diferenta de a vedea si a-ti imagina si intre a avea propria viziune sau a avea viziunea regizorului. Descrierea unei asezari, a unei case, peisaj, etc. nu poate fi cuprinsa niciodata de un film asa cum o face o carte si de aceea senzatiile sunt mai puternice la parcurgerea unei carti. Cei carora nu le place sa citeasca, sigur, vor prefera filmul.

Mie mi se pare normal sa fii interesat sa vezi un film dupa ce ai citit o anumita carte. Oricum, atunci cand citesti ceva anume iti construiesti propria viziune asupra lucrurilor, dar ce e rau in a vedea si o viziune a regizorului? Uneori este buna, alteori nu prea iti place deloc.

Multi nu citesc carti pentru ca sunt foarte lungi(de exemplu 500 de pagini). Prefera sa vada filmul care dureaza 3 ore. Una e sa citesti cartea sa o intelegi si sa pricepi ce a vrut autorul si alta e sa vezi filmul si sa pricepi ce a vrut scenaristul si regizorul sa faca!

Eu de parere ca filmele si cartile sunt doua forme artistice diferite. Unii considera ca un film se turneaza mai usor decat se scrie o carte. Insa nu putem sa consideram acest lucru. Este adevarat ca televiziunile, mai ales in zilele de lucru, prezinta filme deplorabile. Dar nu este la fel de adevarat si faptul ca in librari si biblioteci exista carti mai putin valoroase? Cred, deci, ca un film bun poate fi, din anumite puncte de vedere, cel putin la fel de profund ca un roman bine scris.


3 comments:

ionut spunea...

Eu cand eram mic trebuia sa strangi bani pentru a cumpara o carte si personal imi placeau mai mult cartile. Acum multor oameni le plac filmele, majoritatea fiind filme de consum.

mirube spunea...

da,asta discutam şi noi la ora de desen,despre faptul că deseori viziunea regizorului nu corespunde cu propria-ţi viziune a cărţii.eu,personal,mă plictisesc mai repede dacă văd un film de două ore,decât dacă citesc o carte de 300 de pagini. aproape jumătate din filmele pe care am încercat să le văd le-am lăsat neterminate,excluzându-le pe cele germane(din ele poţi prinde tot felul de expresii,chiar dacă filmul e prost).

Unknown spunea...

@ionut: cand vreau sa citesc o carte o iau de la biblioteca.

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit