De'ale scolii

India in trecut

Civilizatia din India este una dintre cele mai vechi din Orient. Conditiile naturale au fost prielnice pentru dezvoltarea acestui tinut. Este contemporana cu civilizatiile din Mesopotamia si Egipt. Agricultura a fost cea care a permis aparitia primelor asezari ale oamenilor. Acestea dataza cu aproximativ 6500 de ani i.Hr.

Cea mai cunoscuta este cultura eponima orasului Harappa, undeva in jurul anului 4000 i. Hr. Civilizatia din valea fluviului Indus mai este denumita si civilizatia Harappa. Se intindea pe teritoriul actual al Pakistanului, Indiei de Vest si la Afghaistanului. Aceasta civilizatie avea mestesugari priceputi. Stiau sa prelucreze si metalul, din care confectionau unelte de uz casnic si agricol.

Scrierea din Harappa folosea peste 400 de simboluri. Cu toate acestea, spre deosebire de hieroglife, scrierea acestei civilizatii de pe valea Indului nu a fost inca descifrata, pentru ca nu exista foarte multe dovezi ale sale.

Alte situri arheologice importante sunt Mohenjo-Daro si Lothal. Se cultivau: graul, orezul, bumbacul si exista dovezi ale primelor animale domestice. Casele erau construite din caramizi iar orasele lor aveau un plan arhitectural.

Un lucru important pentru India: Fiecare locuinta avea o baie iar apa menajera era dirijata prin canale catre exteriorul oraselor. Exista o ipoteza potrivit careia locuitorii din Harappa au calatorit pana in Mesopotamia si Persia. Invazia arienilor din nord a dus la disparitia culturii Harappa. Cele mai celebre texte ale antichitatii indiene: Vede, Brahmane si Upanishade. Au aparut castele: brahmanii (preotii), kshatrya (razboinici), vaisya (oameni liberi) si sudra (servii).

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit