De'ale scolii

Vulcanii

Lava izbucneste printr-o crapatura a scoartei Pamantului si se formeaza un vulcan. Cuvantul vine de la zeul roman Vulcan, zeul focului si al metalelor. Suprafata pamantului este intro continua miscare prin actiunea placilor tectonice, care sunt deplasate de curenti in roca topita de mai jos. Exista doua tipuri de vulcani: vulcani de bazalt, care se formeaza la creearea noilor materiale de placi, respectiv vulcani de andezit, in zonele in care placile sunt distruse.

Vulcani de bazalt

Acolo unde se formeaza o noua scoarta de-a lungul ridicaturilor oceanice, materialul topit din mantaua Pamantului tasnaste si se imprastie, impingand placile in sensuri diferite. Aceasta are lo pe fundul oceanelor sau deasupra lor, creand o insula, asa cum s-a intamplat in Islanda. Lava vulcanilor de bazalt este foarte rapida si curge pe o distanta foarte lunga inainte de a se solidifica. Vulcanii de bayalt se gasesc la distante mari de marginile placilor. Insulele Hawaii s-au format prin impingerea materiei bazaltice prin placa din mantaua Pamantului. Acesti vulcani denumiti si "zone fierbinti" au produs multe alte insule in Oceanul Paific, precum insulele Galapagos si Insulele Fiji.

Eruptii violente

Vulcanii de andezi se regasesc acolo unde placile au fost trase una sub cealalta, fiind distruse. Materia topita a placii se ridica prin placa superioara, izbucnind la suprafata. Acesti vulcani de andezit pot fi gasiti in lanturi muntoase si in arcuri insulare,n jurul marginilor oceanelor, in apropiarea santurilor adanci din oceane. Lava unui vulcan de andezit este tare si lipicioasa, iar cand aceasta erupe are loc o explozie. Muntele St Helens din Washington, SUA, respectiv insula Montserrat au avut astfel de eruptii violente si distructive. Datorita prognozelor precise, doar cativa oameni au murit, insa cenusa fierbinte de pe muntele St Helens a distrus arborii pe o raza de 30 de kilometri.

In interiorul vulcanilor


Un vulcan tipic are un crater si un con de lava solidificata si de cenusa. Eruptiile au loc printro gaura de aerisire avand forma unui horn. In partea inferioara se afla vatra vulcanului, continand magma si gaze care produc bule , ceea ce va face unele roci vulcanice spumoase. Cand are loc o eruptie violenta, vatra se goleste, formandu-se o caldare. Acoperisul (partea superioare) se goleste, creandu-se o gaura. Fumarolele sunt deschizaturi care emana doar gaze si aburi, iar uneori gheizerele tasnesc in aer, ca niste fantani cu apa clocotita.


Tipuri de eruptii

  • Eruptie hawaiiana
  • Conuri vulcanice create de eruptii hawaiiene au o panta usoara, cursul lavei fiind destul de rapid.
  • Eruptie vulcaniana
  • O eruptie vulcaniana (denumita dupa Vulcano din Italia) inlatura aproape toata magma solida.
  • Eruptie pliniana
  • Eruptiile pliniene, ca cea care a distrus orasul Pompei in anul 79 d. Hr., explodeaza provocand mari nori de fum si cenusa.
Eruptii faimoase
  • In anul 79 d. Hr. a erupt Vezuviul, distrugand orasul roman Pompei.
  • Incepand din anul 1800 i.Hr. au fost inregistrate circa 90 de eruptii pe muntele Etna, din Sicilia.
  • Krakatoa, o insula vulcanica din Indonezia, a erupt in 1883 cauzand moartea a 36000 de oameni.
  • In 1980, eruptiade pe muntele St Helens din SUA a fost prognozata, astfel ca zona a fost evacuata si au murit doar cativa oameni.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Campanii non-profit